Rendlíky
Vedle hrnců a kastrolů najdete v každé sadě nádobí také rendlík. Oproti oběma dříve zmíněným rendlík poznáte na první pohled – nemá ucha, ale jednu rukojeť. Rendlík je zpravidla vybaven také pokličkou. K čemu vlastně rendlík slouží? Není zbytečné mít v kuchyni kus nádobí? Pojďme se teď společně podívat na rendlíky podrobněji.
Rendlík oceníte při ohřívání
Málokterý rendlík je tak velký, jako klasický hrnec. Proto jej můžete lehce vytáhnout a použít kdykoliv, kdy potřebujete ohřát třeba jen jednu porci jídla. Některé rendlíky jsou také vybaveny nalévacím zobáčkem, takže v něm můžete výborně ohřívat také nápoje nebo omáčky. Osobně rendlík často využíváme při míchání vánočních punčů – do sklenic se z rendlíku nalévá velmi snadno.
Rendlíky se hodí i na přípravu jídel
Pokud nemáte speciální pánev, rendlík můžete výborně využít i při přípravě omáček k těstovinám. Díky rukojeti můžete rendlík pohodlně ovládat, promíchávat a prohazovat. Jeho velikost je navíc většinou tak akorát na 2-4 porce omáčky, takže nezašpiníte ani žádné nádobí navíc.
Jaké rendlíky jsou na trhu?
Dávno už nenajdete jen klasické nerezové nebo snad dokonce staré smaltované rendlíky. Dnešní moderní rendlíky bývají také opatřeny nepřilnavým povrchem, nebo silným sendvičovým dnem, které výrazně zkracuje dobu vaření.
Pokud máte doma indukční desku, dbejte při výběru rendlíkutaké pozor na to, aby vám na ní fungoval. Stačí jen přiložit magnet – pokud bude u dna držet, rendlík u vás „pojede“.