Hrnce

Ačkoliv hrnce patří mezi nejdůležitější kuchyňské potřeby, zároveň bývají ty nejopomíjenější.  Však to znáte jistě sami, co se všechno ve skřínce kuchyňské linky nashromáždí – tady plecháček po babičce, tady dva hrnce ze svatební sady, tady zase ozdobný smaltovaný hrnec na těstoviny – dárek k loňským Vánocům. Pokud se ale přece jen někdy rozhodnete pořídit nové hrnce, dáme vám pár tipů, jak správně vybrat.

Jak vybrat kvalitní hrnce?

Než se vydáte do obchodu, projděte si kuchyňskou linku a zjistěte, kolik hrnců vlastně máte. Pravděpodobně nebudete těch nových potřebovat o moc víc, spíše se podívejte na to, zda potřebujete opravdu všechny.

Stává se vám, že ohříváte tři jídla najednou a k tomu ještě vaříte těstoviny? Ne? Tak místo čtyř hrnců určitě snesete jen tři. Spočítejte si počet strávníků, projděte si nejčastěji vařená jídla a vyrazte za nákupy!

Velkou pozornost věnujte materiálu. Nejčastěji jsou na trhu nerez hrnce, které jsou odolné, cenově relativně dostupné a vydrží věčnost. Bonusem u nerez hrnců může být silné sendvičové dno, díky kterému se teplo rozvádí rovnoměrněji a také rychleji. Ušetříte tím na energiích.

Pečlivě si všímejte zpracování úchytů – ty by měly být pevně přiléhající k hrnci a z materiálu, který odolá vysokým teplotám. Nechcete přece, aby se vám při vaření polévky začal tavit plast levého ucha.

Vyberte si poklice dle svého gusta. Někdo preferuje neprůhledné, jiný průhledné. Na tom až tak nezáleží – jen se ujistěte, zda je držadlo poklice pevně připevněno a časem se nevyviklá.

Po nerezu sáhněte také v případě, že máte doma indukční varnou desku. U jiných hrnců by vám nemusela fungovat